Cíl akce

Dominantní myšlenkou Slavností je ukázat luštěniny v jejich pravém významu pro 21 století.

Díky jejich všeobecně uznávané nutriční hodnotě může přinést zvýšení jejich spotřeby řešení nejožehavějších problému dnešní doby jako je narůstající výskyt obezity, diabetu, srdečně cévních a dalších tzv. civilizační chorob.

Slavnosti chtějí ukázat nejen jejich nutriční význam, ale především spoustu chutných, pro rodinu i jídelny atraktivních pokrmů, které budou návštěvníci moci zdarma ochutnat.

Stručná charakteristika akce

Bystrcké jarní slavnosti jídla a zdraví připravili organizátoři velice úspěšného Festivalu zdraví a pohody, který je zaměřen na širokou veřejnost a svými aktivitami se rozprostírá od pohybových, přes zdravé jídlo po umění, tanec, jógu a tai chi. V loňském roce se jej zúčastnilo cca 15.000 návštěvníků a 62 vystavovatelů, především zemědělců, farmářů a provozovatelé nejrůznějších manufaktur na výrobu zdravých produktů.

Bystrcké jarní slavnosti jídla a pití (Slavnosti) mají s Festivalem společnou jeho dominantu, tj. nedělní tři trhy: Bylinkový, Luštěninový a na Hotelu Santon již tradiční Farmářský. Luštěninový trh bude opět spojen se ochutnávkou atraktivních jídel, které připraví pro širokou veřejnost producenti ze svých produktů.

Novinkou určenou rovněž pro širokou veřejnost bude nedělní malá Akademie zdraví, která se zaměří na harmonický pohyb, výživu podporující zdraví a na dynamizující dech. Malá Akademie zdraví je ukázkou hledání nového originálního přístupu k zdravotní výchově.

Slavnosti přicházejí s dalším novým rozměrem, kterým je zaměření na odbornou veřejnost z oblasti gastronomie. Pro ni pořadatelé v neděli připlavili konferenci s názvem "Luštěniny v praxi". Konference poukáže na vysokou nutriční hodnotu luštěnin a nabídne cestu k širokému sortimentu atraktivních pokrmů z nich připravených.

Zavedení luštěnin do každodenního jídelníčku by měl podpořit sobotní WokrShop, který bude hledat řešení dle svého názvu: "Luštěniny pro každého – jak nato?! Na WorkShop jsou pozvaní úspěšní propagátoři zdravého životního stylu, zástupci zdravých výživ a jídelen, producenti luštěnin a výrobků z nich, ale i zástupci škol vyučujících výchovu ke zdraví a zástupci státních orgánů, kteří mají tuto oblast na starosti. S výsledky WorkShopu budou seznámeni účastníci nedělní Konference.